Skip to content Skip to footer

Azt képzeld el! — képeskönyvek nem csak gyerekeknek

Nálunk a férjem az, aki abszolút képekben gondolkodik, nekem még tanulnom kell, viszont tök jó dologra jöttem rá: ha elkap a flow, sokkal izgalmasabb saját történeteket kreálni egy kép köré, mint elolvasni azt, amit egyetlen egy ember gondol, majd azt illusztrálja valaki. Persze az is izgi, csak másképp. 

Most szombaton, június 3-án lesz a Párkány utca 19-ben egy könyvbemutató: a Nagy álmok című lengyel képeskönyvet mutatja be a magyarországi kiadó, a Diófa Books.

Emiatt gondoltam, írok egy picit a képeskönyveinkről.

Focista leszek! 

Egyik hétvégén jöttünk haza egy vidéki szülinapról, és az autóban egyetlen egy könyv volt (miután a Medve és Madár, amit az odafelé útra vittünk, megtetszett a 25 éves öcsémnek és kölcsönadtuk neki). Szóval egy olyan könyv volt az ülésen, amit a címe miatt kinézett a fiának az egyik barátnőm, aztán, mikor látta, hogy minden oldalon csak egy mondat van, visszaadta, hogy nem ilyenre gondolt. Focista leszek — ez a könyv címe. 

Nem volt mit tenni, elkezdtem felolvasni azt az egy-egy mondatot a háromévesemnek. És minden mondat után beszélgettünk. 

Családi könyv a kategóriája, és tényleg az, megmozgatja az egész családot. 

Otthon

Múltkor hallgattam egy podcastet a mesekönyvekről, amiből kiderült, hogy az egész világ illusztráció-, illetve képcentrikus lett, a Bolognai Gyerekkönyv Fesztiválon is sorra ilyen, képközpontú könyveket díjaznak. Idén egy magyar csendeskönyv is elismerésben részesült; az Otthon Crossmedia díjat kapott. 

Boribon

Épp az jutott eszembe, hogy tulajdonképpen a Boribon is képeskönyv, amikor ebben a podcastben elhangzott, hogy  a Boribon is az. Gondolj bele: egy mondat van egy oldalon, a többi kép. Az, hogy mennyire bontjuk ki a történetet, az olvasón és a gyereken múlik. 

Elveszett lélek és Ema elvan

Az Elveszett lélek nem gyerek-, de képeskönyv. Ahogy az Ema elvan is. A lényeg a kép. Érzéseket kelt, a saját életemre, ismereteimre vetítem. Nézem és jönnek a gondolatok. Bármit gondolhatok, érezhetek. Összeállíthatok a fejemben egy történetet. Gondolatokkal “illusztrálhatom” a képet. 

Mesegyár

A Mesegyár egyenesen egy társasjáték már, arra ösztönöz, hogy együtt, a családdal találjuk ki a történetet, saját mesét alkossunk. Öröm volt nézni, mikor egy kislány ott, a boltban elkezdett történeteket alkotni az anyukájával. 

Ezért, a képekben rejlő flow-élmény miatt várom nagyon a június 3-i könyvbemutatót. Gyertek el álmodni, rajzolni, színezni, szőnyegen utazni…

Szólj hozzá

Consent Management Platform by Real Cookie Banner